Stråkkvartetter spelar ofta verk av berömda kompositörer ur historien. Det visar också på kvartettens långa historia, eftersom det sedan lång tid tillbaka skrivits musik speciellt för dem. Till exempel skrev Wolfgang Amadeus Mozart 23 olika verk just för denna sammansättning av musiker. Mozart skulle kunna vara den största kompositören av alla genom tiderna. Han levde under andra hälften av 1700-talet och vördades redan under sin livstid för de över 600 verk som aldrig kommer att glömmas. Till exempel skrev Joseph Haydn, själv en berömd kompositör, att världen inte skulle få se en sådan stor talang på hundra år. Haydn var för övrigt en flitig kompositör när det kommer till stråkkvartetter. Hela 68 stycken finns tillgängliga för dagens musiker att spela.

Båda kompositörerna har skapat några verk som ses som de absoluta favoriterna. Joseph Haydns verk som fått smeknamnet ”Lärkan” och Mozarts ”Dissonans” är enormt populära. De delar också den typiskt klassiska stilen i sitt skapande. Mozart uttryckte dock denna stil i många olika former, allt från mäktiga symfonier och operor till de mer småskaliga stråkkvartetterna. Tyvärr finns få av hans ursprungliga utkast och nertecknade idéer kvar. Några lyckades dock undkomma hustrun, som ville förstöra dem efter hans död. De är en guldklimp för musikälskare som vill ta del av så mycket som möjligt av det Mozart lämnade efter sig. En del av arvet efter denne gigant bland kompositörer kan också ses i inflytandet över andra som till exempel en annan känd person, nämligen Ludwig van Beethoven. Han var betydligt yngre än Mozart och kunde därmed hämta mycket inspiration under sin uppväxt.Berömda kompositörer 1

Det sägs att Beethoven var en egensinnig karaktär som egentligen inte komponerade något av värde under sina första tjugofem år. Hans envishet i att inte böja sig för de som beställde hans musik var omtalad och ibland får världen en bild av en surgubbe när Beethoven nämns. Kanske hämtade han trots sin tjurskallighet inspiration från Mozarts geni när han senare i livet började skriva sina berömda och mycket speciella musikstycken. Beethoven är i många av sina verk svår att lyssna till. Det invecklade temat som finns i de flesta skapelser tycks ofta helt oförutsägbart. Även om Beethoven som en del kanske fått intrycket av inte föddes döv tillbringades de sista tio åren som en kompositör utan förmåga att höra sin egen musik. Kanske spelade det in för den speciella komplexitet som finns inte minst i den musik han skapade för stråkkvartetter. Dess egenhet gör hans 18 stråkkvartetter mycket uppskattade av många musiker.