En kvartett är fyra personer som spelar musik eller ett stycke skrivet för just fyra instrument. Det kan också vara ett stycke som är skrivet för fyra stämmor, även om det är flera personer som sjunger varje stämma. Det de flesta tänker på när de hör ordet kvartett är en stråkkvartett, även om det såklart också finns andra typer av musik som kan spelas i kvartetter. Gitarr, bas och flöjt är exempel på instrument som kan ingå. Den klassiska stråkkvartetten innehåller dock alltid två violiner, en viola och en cello, och definieras som en kammarmusikalisk ensemble. När det gäller tolkningen av vad kammarmusik är har den sett lite olika ut genom historien. Det handlar i alla fall om att spela för en mindre samling människor, till exempel på en fin fest. Det är lätt att föreställa sig en uppassad kungafamilj från svunna tider som publik.

En stad för musikälskaren
Klassisk musik kräver klassisk skolning, och det är något som associeras med hårt arbete och många timmars övning. En av världens mest kända stråkkvartetter är Tokyo String Quartet. Gruppen upplöstes tyvärr 2013 efter att ha spelat tillsammans sedan 1969. Efter en så lång tid tillsammans är det fint att avsluta som den familj man blivit och inte, som en del rockband gör, fortsätta med bara en av de ursprungliga medlemmarna. Tokyo String Quartet utbildades på Toho Gakuen School of Music i just Tokyo och har därmed i stort sett växt upp tillsammans, kämpat och utvecklats som musiker ihop. Idag spelar andra unga musiker där för att bli lika skickliga.sb10064436e-001

Tokyo är inte bara kvartettens födelsestad utan också en av de städer som kan rekommenderas för dig som älskar klassiskt. Det finns självklart stora möjligheter att uppleva musik eller opera i någon av de stora konserthallarna i den myllrande staden. Dessutom finns små gömda juveler som caféet Lion att upptäcka. På detta café ska du helst vara tyst och lyssna till den musik som oavbrutet spelas. Den annorlunda miljön och det speciella upplägget, där du som gäst får möjlighet att önska musik, är något som måste upplevas om du är på plats. Eftersom den enda tillåtna musiken är klassisk uppskattas dock caféet främst av oss som älskar denna genre.

En så stor stad erbjuder många boendemöjligheter. Det är en god idé att i förväg gå igenom guider som hotelltokyo.se för att hitta rätt. Minst lika viktigt för musikälskaren är att läsa på om de olika konserthallarna. Nu kan du tyvärr inte få se Tokyo String Quartet på hemmaplan längre, men det finns gott om andra alternativ!