Stråkkvartetten är den mest klassiska av alla kvartetter. Därför förväntas deras musik också oftast vara klassiskt upplagd. Det är inte helt lätt att bryta den mallen och använda stråkkvartettens instrument, som är två violiner, en viola och en cello, till något helt nytt. En person som lyckas med detta är Alexander Balanescu, som leder stråkkvartetten Balanescu Quartet. Deras musik räknas som avant-garde, något som utmanar alla normer och ramar som ditintills gällt. För Balanescu själv handlar det om att skapa musik som kommunicerar och kan nå många människor.

Det var ett av målen när gruppen gav sig på ett utmanande projekt som ingen tidigare trott en stråkkvartett kunde ge sig på. De tolkade techno-legenderna Kraftwerk, vilket inte bara var överraskande utan måste etiketteras som banbrytande. Självklart ledde detta till stor uppmärksamhet världen över. Balanescu fick genom skivan möjlighet att kommunicera med många fler människor än tidigare. Om du är nyfiken på att lyssna till resultatet av tolkningen finns den på skivan ”Possessed”. Både den och enstaka låtar finns så klart även tillgängliga på nätet. Vad tyckte då Kraftwerk själva? De lät genom ett fax, mycket typiskt för det udda bandet, meddela att de tyckte om tolkningarna av deras låtar.En annorlunda stråkkvartett 1

Alexander Balanescu själv har bott i London över fyrtio år men har fortfarande kvar ett starkt engagemang för sitt gamla hemland. Han föddes i Bukarest och började tidigt på specialskola där på grund av sin musikaliska talang. Själv ser Balanescu en ljus framtid för Rumänien, ett land där många fler talanger finns, tyvärr fortfarande undangömda för världens ögon.

Stråkkvartettens spännande framtid
Balanescu Quartet visar på att även stråkkvartetter kan förnya musiken och leda utvecklingen. Det är spännande för oss som brinner för den typen av musik att följa sådana projekt. Kanske kommer de i framtiden att ge en helt egen tolkning på andra favoritartister. De har redan arbetat tillsammans med Pet Shop Boys och flera andra kända orkestrar och band, så de tycks alltid öppna för influenser och samarbeten. Om någon mot förmodan tror att deras avant-gardeinställning till musik, och deras ovanliga tolkningar beror på att talangen för klassisk musik inte finns där har de helt fel. Det krävs tvärtemot en enorm skicklighet för att klara av att kombinera en klassisk stråkkvartett med modern musik och få ett sådant resultat. Den skickligheten och visionen kommer förhoppningsvis ge oss ännu fler banbrytande verk.