Det har talats en del om den så kallade svenska musikexporten den senaste tiden. Visst har vi haft en uppsjö artister som varit relativt framgångsrika internationellt under ett par decennier. Men ändå har väl ingen lyckats slå kvartetten som startade det hela? Abba är ett musikfenomen som inte bara lyckats väl enligt svenska mått, utan därtill etablerat sig som verkliga legendarer av internationell rang. I popularitet står de i en klass för sig, jämfört med världsartister likaväl som svenska musikexporter. De utgör ett av de där få band som verkligen förtjänar epitetet ”fenomen”, och de har utan tvekan lämnat ett djup intryck i den internationella musikindustrin.

Kommer vi få återuppleva legendarerna?

Med tanke på Abbas i det närmaste oöverträffade popularitet är det inte så konstigt att det så har ropats efter återföreningar. Men bandet har ihärdigt vägrat. Fenomenet Abba var ju förankrat i sin tid och dess kultur. I en annan era går det kanske inte att återskapa den magi som skapade sådan hysteri när det begav sig. Men populariteten har visserligen sedan hållit i sig. När de släppte sitt samlingsalbum ”GOLD” för några år sedan blev det Storbritanniens bäst säljande CD-album någonsin! Och den teknologiska förnyelsen skänker gamla fans hopp. Man har nämligen släppt nyheten att Abba kommmer att göra en ny show med virtual reality! Informationen är än så länge knapphändig, men fansen lovas en upplevelse utöver det vanliga!

Ny era för konserter på intåg

Naturligtvis öppnar tekniken med virtual reality upp enorma möjligheter för underhållningsindustrin. Tänk dig själv att kunna gå runt på scenen under ett framträdande av din favoritartist, bara genom att du tar på dig ett par VR-glasögon. Som Abba’s Benny Andersson själv säger så är framtidens gränslösa möjligheter inspirerande. Än så länge kan vi dock bara spekulera i vad tekniken med virtual reality kommer att innebära för Abba’s fans. I ett generellt avseende uppger experter som jobbar för exempelvis Google och Facebook att VR-teknik framförallt kommer att användas för att besöka museer eller virtuellt promenera runt på gator och torg med hjälp av Google Maps. Klart är att ett band med Abba’s enorma försäljningsrekord borgar för kommersiella framgångar med VR.