Alla kvartetter i musikens värld använder inte stråkar som primära instrument. Det finns gott om grupper med fyra medlemmar som figurerar i andra genrer. En av dessa kvartetter lyckades revolutionera så gott som hela den popmusikaliska världen och när de lämnade scenen skulle den aldrig vara sig lik igen. Det handlar förstås om The Beatles – världens största popgrupp. Med sina fyra medlemmar John Lennon, George Harrison, Paul McCartney och Ringo Starr tog de över hela världen med sina trallvänliga melodier och trots att de bara existerade som grupp under ett årtionde var deras inflytande enormt.

Alla fyra medlemmar kom ursprungligen från Liverpool i England, men inledningsvis hade de bara blygsamma framgångar i hemlandet. Först krävdes det att de gjorde en tur till en annan hamnstad i ett land i öster – Hamburg – där de lade grunden till deras musikaliska världsherravälde. I Hamburg fick de nämligen möjlighet att spela ofta och länge, vilket gjorde att de kunde utvecklas som musiker framför publik. Även om deras spelplatser var trånga pubar och klubbar som var långt ifrån arenorna som de senare skulle framföra sina bejublade låtar på var det en värdefull tid för gruppen som gick ifrån att vara ett okänt band utan någon större musikalisk spetskompetens till att vara det hetaste bandet i Europa.The Beatles 2

När de kom hem till England började de släppa album som gick rakt upp på topplistorna. 1963 – tre år efter gruppens bildande – beslöt sig The Beatles för att åka över Atlanten och uppträda inför amerikanarna. Att säga att gruppens amerikanska fans var förväntansfull är en grov underdrift. Deras högljudda mottagande på flygplatsen har blivit enormt omskrivet – och The Beatles första show på Ed Sullivan Show skulle bli legendariskt. USA hade tagit emot kvartetten med öppna armar och snart hade gruppen erövrat varje del av världen.

Idag lever arvet från The Beatles vidare och många unga människor fortsätter att upptäcka gruppen vars musik definierade 1960-talet. Deras album finns numera att ladda ned digitalt och internet är en guldgruva för alla musikfantaster som vill ha koll på dokumentärer och nya skivsläpp.