En stråkkvartett är en vedertagen term inom musikkretsar för att avse en ensemble om fyra personer som spelar tillsammans. Klassisk musik har en lång historia av att beröra människor, och stråkkvartetten balanserar ofta på gränsen mellan klassisk och populärmusik. En av anledningarna till det är att en stråkkvartett ofta kan ha större friheter än exempelvis en symfoniorkester att experimentera med materialet och hitta på nya egenheter. Det gör att människor som vanligt inte lyssnar på klassisk musik kan hitta gemensamma beröringspunkter och på så sätt upptäcka en ny genre. Musiken som en stråkkvartett producerar kan därför låta på väldigt många olika sätt.

Stråkkvartetten Balanescu Quartet är ett exempel på hur stråkkvartettens form har potential att spränga gränser. Här finns det ingen överdriven respekt för gamla tiders normer. Istället har kvartetten, med grundaren Alexander Balanescu i spetsen, lyckas göra om genren till något helt nytt. Med nydanande musikval har kvartetten blivit något av en älskling för både kritiker och musikkännare. De har specialiserat sig på att göra covers på något oväntade band. Deras versioner av det tyska bandet Kraftwerks låtar visar hur stråkkvartetten vågar tänka utanför boxen. Balanescu Quartet kallas ofta för en avant garde-grupp, vilket ytterligare poängterar deras nytänkande.Kända stråkkvartetter 22

En annan stråkkvartett med influenser från många olika håll är Brodsky Quartet. Den har rötterna i Storbritannien och har varit med ett bra tag i musikbranschen. De startade nämligen upp 1972, vilket innebär att kvartetten har genomlevt en hel del skiftningar i musikmodet. Det tidiga 1970-talet präglades av ett annat musikaliskt paradigm än det vi har i dag, men Brodsky Quartet har alltid visat att de är följsamma när det gäller musikaliska trender. Som ett exempel på det är deras förmåga att blanda äldre, klassisk musik – som Schubert och Beethoven – med betydligt nyare akter, som Björk. Brodsky Quartet gör sina egna versioner av dem alla.

När man pratar om stråkkvartetter och långa traditioner går det inte att undgå att nämna Borodinkvartetten. Den har sitt ursprung i Sovjetunionen, där den formerades redan 1945. I dag är förstås originalmedlemmarna avlidna eller pensionerade, men den fortsätter att spela med nya medlemmar. Att vara med i en stråkkvartett är ett utmärkt sätt att träna på ledarskap och samarbete, men alla har inte den möjligheten. Ett annat sätt att utbilda sig är att delta i en kurs i ledarskapsutveckling i Stockholm, till exempel.